Νομοθετικά tips Zero Waste Ho.Re.Ca.

Γιατί Zero Waste ; Είναι υποχρέωση από τη νομοθεσία!

Στο σημείο αυτό μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές νομοθετικές υποχρεώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας. Επίσης μπορείτε να βρείτε και τους Νόμους στους οποίους βασίζονται οι πληροφορίες αυτές.

Επιγραμματικά οι σημαντικότερες νομοθετικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφορούν στα εξής:

  1. Χωριστή συλλογή απορριμμάτων
  2. Συλλογή αποβλήτων τροφίμων (βιοαπόβλητα)
  3. Επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες
  4. Πλαστικά μιας χρήσης
  5. Πλαστικές σακούλες μεταφοράς
  6. Σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω»

Αναλυτικά τα νομοσχέδια και αναλυτικότερη αναφορά στις 6 σημαντικότερες νομοθετικές υποχρεώσεις.

  • Νόμος 4819/2021 Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων: Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/ 851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών.
  • Νόμος 4736/2020: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και λοιπές διατάξεις

Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων ( Νόμος 4819/2021)

1. Συστήματα επιστροφής, συλλογής και ανάκτησης (Ν. 4819/2021 Άρθρο 86)

  • Το αργότερο έως 5.1.2022, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που διαθέτουν τουλάχιστον εκατό (100) κλίνες και τα καταστήματα μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος, με δυνατότητα άνω των εκατό (100) εξυπηρετούμενων ατόμων υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε διακριτά ρεύματα, εντός των χώρων λειτουργίας τους
  • Ειδικώς, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που διαθέτουν τουλάχιστον εκατό (100) κλίνες, διασφαλίζουν τη δυνατότητα χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών τουλάχιστον για τις πλαστικές συσκευασίες, σε κάθε δωμάτιο

2. Βιοαπόβλητα (Ν. 4819/2021)

  • Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας , υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητά τους,.., διαθέτοντας εντός της επιχείρησής τους περιέκτες επαρκούς χωρητικότητας. Οι φορείς των επιχειρήσεων υποχρεούνται να το εφαρμόσουν άμεσα , υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκκινήσει η υλοποίηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων από τον οικείο δήμο (Άρθρο 50) .
  • Από 1.1.2023, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 100 κλινών υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συλλογή και μεταφορά των βιοαποβλήτων τους.
  • Οι φορείς των παραπάνω δραστηριοτήτων υποχρεούνται να καταχωρούν ετήσια σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων, καθώς και τα πλεονάσματα τροφίμων, τα οποία διατίθενται ως δωρεά (Άρθρο 20).
  • Τα απόβλητα τροφίμων καταχωρούνται σε τυποποιημένες ηλεκτρονικές φόρμες των οποίων διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) (Άρθρο 53 ).
  • «Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 20% επί των δωρεών τροφίμων προς τους δωρεοδόχους, προκειμένου να διανεμηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων χωρίς αντάλλαγμα, εφόσον τα αγαθά αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το συνολικό ποσό της μείωσης του φόρου εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.» (Άρθρο 21).

3. Πρόληψη – Μείωση της κατανάλωσης (Ν. 4736/2020 Άρθρο 4)

  • Από 1.1.2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα, που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών, κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά. H εισφορά ορίζεται ανά τεμάχιο σε πέντε (5) λεπτά του ευρώ (τέσσερα λεπτά + ΦΠΑ).
  • Από 1.1.2022, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους , υποχρεούνται να:
  1. Εξασφαλίζουν ότι επαναχρησιμοποιήσιμα εναλλακτικά προϊόντα των πλαστικών μίας χρήσης είναι διαθέσιμα στο σημείο πώλησης στον τελικό καταναλωτή.
  2. Διαθέτουν ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 30 τεμάχια επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων συνολικά.
  3. Αναγράφουν στα σημεία διάθεσης ή πώλησης των ως άνω πλαστικών προϊόντων, σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή, ότι διατίθενται επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, προς αποφυγή της κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.
  4. Κατά τη διανομή προϊόντων (delivery), πρέπει να ενημερώνουν τον καταναλωτή για τη διαθεσιμότητα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων.

Από 1.1.2022 , οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης , υποχρεούνται:

  • κατά την πώληση μη συσκευασμένων τροφίμων και ποτών να εξυπηρετούν τον καταναλωτή με τη χρήση δικών του επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων σε αντικατάσταση των προϊόντων μιας χρήσης, εφόσον το ζητήσει,
  • να διαθέτουν σε χαμηλότερη τιμή τα μη συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, όταν πωλούνται σε επαναχρησιμοποιήσιμο προϊόν του καταναλωτή, και
  • να αναγράφουν στις πινακίδες, τους τιμοκαταλόγους ή να ενημερώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για την τιμή πώλησης των τροφίμων και ποτών που διατίθενται χωρίς συσκευασία .
  • Η επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή στην περίπτωση που το επαναχρησιμοποιήσιμο προϊόν του είναι φανερά ακατάλληλο προς τη συγκεκριμένη χρήση.
  • Από 1.7.2022, ειδικά οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering ) με απευθείας διάθεση τροφίμων και ποτών στον καταναλωτή, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.

4. Πλαστικά μιας χρήσης (Ν. 4736, Άρθρο 5) Από 3.7.2021 απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά τα παρακάτω πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, καθώς και τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

  1. Μπατονέτες
  2. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού)
  3. Πιάτα
  4. Καλαμάκια
  5. Αναδευτήρες ποτών
  6. Πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών
  7. Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα
  8. Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους
  9. Κυπελλάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.

5. Μέτρα διαχείρισης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς (Ν. 4819/2021 Άρθρο 79)

  • Επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους 7 λεπτών ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Το ποσό του περιβαλλοντικού τέλους αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

6. Θέσπιση συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» (Ν. 4819/2021 Άρθρο 37)

  • Πληρώνω όσο πετάω» (ΠΟΠ): οι παραγωγοί αποβλήτων χρεώνονται με βάση την πραγματική ποσότητα των παραγόμενων από αυτούς αποβλήτων.
  • Από 1.1.2023, οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω»για τα αστικά απόβλητα που παράγονται από τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των εκατό (100 κλινών).